Et trobes aqui: Inici - Medi Ambient - Documents

 

Alertes Mediambientals:

 

bosc-200x60

 

Documents

Hem signat el Comprom√≠s per l'Aigua P√ļblica

Atenció: s'obre en una nova finestra. Imprimeix

aigua agbar

34 ENTITATS SIGNEN EL COMPROM√ćS PER L‚ÄôAIGUA P√öBLICA I DEMOCR√ÄTICA LA 1A SETMANA. SOM-HI!!

El passat dimarts 15 de desembre v√†rem endegar la campanya per la remunicipalitzaci√≥ de l‚ÄôAigua a l‚Äô√Ärea Metropolitana de Barcelona amb el llan√ßament per xarxes socials del Comprom√≠s per l‚ÄôAigua P√ļblica i Democr√†tica. Estem molt satisfets. La primera setmana, amb molt poc temps per prendre decisions ja hem rebut l‚Äôadhesi√≥ de 34 entitats. A destacar, la transversalitat i diversitat. Entitats hist√≤riques culturals, de defensa dels Drets dels nens, dels drets de les dones, associacions ve√Įnals, xarxes ecologistes, etc.

Animem a totes les organitzacions compromeses per l‚ÄôAigua P√ļblica i Democr√†tica a col¬∑laborar en estendre‚Äôns com una taca d‚Äôoli, amb la vostre implicaci√≥ aconseguirem m√©s adhesions, organitzeu xerrades, etc. Tamb√© les encoratgem a reservar en les seves agendes la tarde del 22 de Febrer per a participar activament en l‚ÄôAssemblea del Moviment per l‚ÄôAigua Publica i Democr√†tica i els dies 22 i 23 de mar√ß en els actes que organitzarem per commemorar del Dia Mundial de l‚ÄôAigua.

Adhesions al Comprom√≠s per l‚ÄôAigua P√ļblica i Democr√†tica¬†AQU√ć

Aviat obrirem les inscripcions a l’Assemblea del 22 de Febrer a la tarda a Cotxeres de Sants 

 

Pendents de sentència definitiva després de l’èxit de la Iniciativa Ciutadana

A hores d’ara, pendents d’una sentència definitiva del Tribunal Suprem, la multinacional Agbar-Suez gestiona en precari l’aigua a l’Àrea Metropolitana de Barcelona. Atès que el Tribunal Superior de Justicia de Catalunya a març de 2016 va anul·lar la creació de l’empresa mixta que ara l’abasteix. En cas que el Tribunal Suprem ratifiqui la sentència d’anul·lació definitiva de l’empesa mixta que actualment gestiona l’aigua s’obrirà una gran possibilitat de remunicipalitzar l’aigua a l’Àrea Metropolitana de Barcelona.

 

Objectiu assolit. El Consell de Barcelona ha aprovat una consulta ciutadana sobre la remunicipalització de l’aigua

Amb l‚Äôobjectiu que a Barcelona es pogu√©s realitzar una Consulta Ciutadana el¬†Moviment per l‚ÄôAigua P√ļblica i Democr√†tica v√†rem viure amb molta intensitat¬†el repte de superar l‚Äôexig√®ncia d‚Äôaconseguir 15.000 signatures en nom√©s dos mesos. Gr√†cies al suport de moltes persones i entitats el v√†rem superar amb escreix al¬†recollir-ne gota a gota col¬∑lectivament gaireb√© 27.000. Un gran √®xit col¬∑lectiu davant els intents de la poderosa Agbar-Suez en fer tot el possible per impedir que la ciutadania de Barcelona pogu√©s opinar i dir la seva.

Amb tota la seva capacitat econ√≤mica i d‚Äôinflu√®ncia Agbar-Suez ha intentat aturar una consulta ciutadana a Barcelona de m√ļltiples i m√©s que q√ľestionables formes:¬†Espies del sector privat s‚Äôinflitraren en el moviment.¬†M√ļltiples demandes de tot tipus.¬†Posada en marxa de la seva maquin√†ria publicit√†ria de rentat d‚Äôimatge.¬†Pressions a partits perqu√® al ple votessin en contra.

No obstant, les nombroses dificultats se superen i el Consell Municipal de Barcelona d’octubre acorda efectuar la consulta. Tot i això, sis mesos abans d’eleccions no es poden celebrar consultes. Ja no hi ha temps material. La de remunicipalitzar l’aigua s’ha d’aplaçar per al proper mandat.

 

Llen√ßament del Comprom√≠s per l‚ÄôAigua P√ļblica i Democr√†tica

L‚Äôany 2.018 va ser l‚Äôany de la Iniciativa Ciutadana. De sortir al carrer per defensar la democr√†cia real, de traslladar a la ciutaania que¬†s‚Äôescriu aigua per√≤ es llegeix democr√†cia¬†i com l‚Äôactual gesti√≥ era plena d‚Äôirregularitats, portes girat√≤ries, segrests de les institucions, desregulaci√≥ i preus injustos per a benefici dels accionistes d‚ÄôAgbar-Suez, etc. L‚Äôany 2.019 obra moltes esperances. La sent√®ncia del Tribunal Suprem √©s a punt de caure i amb tota probabilitat ratificar√† la sent√®ncia del TSJC d‚Äôanul¬∑laci√≥ de l‚Äôactual servei, per la qual cosa s‚Äôhaur√† de decidir un de nou. I volem que sigui un model de gesti√≥ p√ļblic i democr√†tic. Per aquest motiu ens hem de tornar a mobilitzar i demostrar que som majoria els que volem una gesti√≥ de l‚Äôaigua p√ļblica amb control ciutad√†.

Aix√≠ que hem acordat destacar tres dates importants, la primera ja √©s realitat. El passat¬†15 de gener v√†rem llen√ßar el Comprom√≠s per l‚ÄôAigua P√ļblica i Democr√†tica¬†que t√© per objectiu aconseguir la suma del m√†xim d‚Äôentitats a partir d‚Äôun document on prevalen cinc peticions: Considerar l‚Äôacc√©s a l‚ÄôAigua i al sanejament com un Dret Hum√†, fer front als reptes de preservaci√≥ de les masses d‚Äôaigua davant els riscos del canvi clim√†tic, creaci√≥ d‚ÄôObservatoris d‚Äôaigua d‚Äôacord amb els criteris com s‚Äôha de gestionar un b√© com√ļ, d‚Äôuna governan√ßa democr√†tica amb control ciutad√† i implicar-se en teixir i consolidar un moviment ciutad√† que vetlli pel compliment de les altres quatre principals demandes.

El Moviment per l‚ÄôAigua P√ļblica i Democr√†tica pret√©n prendre les seves decisions de la forma m√©s democr√†tica que li sigui possible. Per la qual cosa, convoca una Assemblea per al proper 22 de febrer a la tarda a l‚ÄôAuditori de les cotxeres de Sants per rendir comptes de la feina realitzada, analitzar i avaluar la situaci√≥ i decidir els actes a realitzar al voltant de la celebraci√≥ del Dia Mundial de l‚ÄôAigua (22 de Mar√ß).

Per tot plegat, us animem a signar el Comprom√≠s per l‚ÄôAigua P√ļblica i Democr√†tica¬†AQUI¬†i reserveu el 22 de febrer per participar en l‚ÄôAssamblea del Moviment per l‚ÄôAigua P√ļblica i Democr√†tica i els dies 22 i 23 de Mar√ß per de formar activa en els actes de celebraci√≥ del Dia Mundial de l‚ÄôAigua d‚Äôenguany.

 

Manifest d'entitats ve√Įnals, ecologistes i de salut

Atenció: s'obre en una nova finestra. Imprimeix

 Per una transició energètica i ecològica  cap al Residu Zero a la ciutat de Barcelona

 

entitats ve√Įnals, ecologistes i de salut sotasignats

 CEPA-EdC,                         

Plataforma Metropolitana Aire net,        

Associació de Persones Afectades per Productes Químics i Radiacions Ambientals (APQUIRA)

Plataforma Anti incineració de Montcada i Reixac

Coordinadora catalana contra la incineració

La Federaci√≥ d‚ÄôAssociacions de Ve√Įns de Barcelona (FAVB)

Ecologistes en Acció Catalunya

Federació Ecologistes de Catalunya (EdC)

Xarxa per la sobirania energètica

Green Peace

Associaci√≥ de Ve√Įns de Can Sant Joan de Montcada i Reixac

 Moviment contra la incineració a Uniland

IPCENA- EdC                      

Associació mediambiental Vall del Ges-EdC

ADENC-EdC                                                         

Bosc Verd-EdC                                                  

Plataforma Aturem la incineradora de Juneda. Les Garrigues-Pla d'Urgell- Urgell

Centre d’Anàlisis i Programes Sanitaris (CAPS)

Plataforma Anti incineradora del Congost

Moviment Ecologista de Sant Feliu de Llobregat (MES)                 

CORDADA-EdC

350BCN                                                                                 

 

Barcelona, 20 de juliol de 2018

 

   

DECLARACI√ďN SOBRE CAMPOS ELECTROMAGN√ąTICOS

Atenció: s'obre en una nova finestra. Imprimeix

DECLARACION CIENTIFICA INTERNACIONAL DE MADRID 2018

SOBRE EL ESTADO DE INVESTIGACI√ďN DE LOS CAMPOS ELECTROMAGN√ČTICOS

   

Manifest demanant un Departament de Medi Ambient

Atenció: s'obre en una nova finestra. Imprimeix

EL CAPS DONEM SUPORT A AQUEST MANIFEST

Comunicat de premsa: Més de 40 entitats catalanes reclamem un Departament de Medi Ambient

ecologisteslog2.jpg
MEDI AMBIENT, UN DEPARTAMENT IMPRESCINDIBLE DEL NOU GOVERN DE LA GENERALITAT PER GARANTIR EL FUTUR DE CATALUNYA.

Davant la proximitat de la constitució d'un nou Govern de la Generalitat, les entitats ecologistes, ambientals i plataformes de defensa del territori català han adreçat un Manifest als grups parlamentaris on demanen la recuperació del Departament de Medi Ambient de la Generalitat de Catalunya.

L'argumentari exposat al manifest demana recuperar el Departament de Medi Ambient, com a eina imprescindible dins de l’acció del nou govern per poder avançar cap a una transformació del model de país.

En la darrera legislatura el govern es va dotar d'un macrodepartament de Territori i Sostenibilitat, per√≤ el resultat ha demostrat que no √©s operatiu subordinar medi ambient a Obres P√ļbliques i Infraestructures.

El Manifest conclou que la recuperació del DMA serà una eina imprescindible per facilitar que la preservació del patrimoni natural i les polítiques ambientals i de sostenibilitat esdevinguin una peça clau i transversal del nostre futur com a poble així com de l’acció de totes les nostres institucions de govern.

Les més de 40 entitats signants, entre les quals hi ha les més significades del país en la defensa ambiental i la promoció dels valors ecològics es comprometen a donar suport a un procés participatiu per contribuir a assolir aquests objectius indefugibles i esperançadors.

Per a més informació:
Josep Moner: 687 40 49 65

Federació Ecologistes de Catalunya

   

Salut i Contaminació

Atenció: s'obre en una nova finestra. Imprimeix

 

FMC - Formación Médica Continuada en Atención Primaria

 

Efectos de la calidad del aire sobre la salud

 

 

J. Martí Valls

 

La contaminación del aire es un determinante de la salud creciente, generador de morbimortalidad muy importante.

El grado de conocimiento y sensibilizaci√≥n de los efectos sobre la salud de la contaminaci√≥n del aire por parte de los profesionales sanitarios y de los ciudadanos en general es a√ļn escaso.

 Esta desinformación dificulta la necesaria prevención de su riesgo, así como la dificultad en la implementación de políticas efectivas de prevención por parte de las administraciones.

¬†Los profesionales de la atenci√≥n primaria deben desempe√Īar un papel clave frente a este riesgo para la salud, tanto en la sensibilizaci√≥n como en su aplicaci√≥n en la pr√°ctica cl√≠nica.

 

 

   

MEDI AMBIENT, GLOBALITZACI√ď I SALUT

Atenció: s'obre en una nova finestra. Imprimeix

20√® Congr√©s de metges i bi√≤legs de llengua catalanaBLOC 3. MEDI AMBIENT, GLOBALITZACI√ď I SALUT

 20è Congrés de metges i biòlegs de llengua catalana

 

¬†MEDI AMBIENT, GLOBALITZACI√ď I SALUT

 

Mireia Gascon1,Josep Maria Ant√≥2,Josep Mart√≠3,Xavier Basaga√Īa4,David Rojas5

Jordi Sunyer6

1ISGlobal, Barcelona Ctr. Int. Health Res. (CRESIB), Hospital Clínic - Universitat de Barcelona i Universitat

Pompeu Fabra (UPF). Barcelona (Barcelonès). Aquesta adreça electrònica s'està protegint contra robots de correu brossa. Necessiteu que el JavaScript estigui habilitat per a mostrar-la

2ISGlobal, Barcelona Ctr. Int. Health Res. (CRESIB), Hospital Clínic - Universitat de Barcelona i Universitat

Pompeu Fabra (UPF). Barcelona (Barcelonès). Aquesta adreça electrònica s'està protegint contra robots de correu brossa. Necessiteu que el JavaScript estigui habilitat per a mostrar-la

3Centre d'Anàlisi i Programes Sanitaris (CAPS). Barcelona (Barcelonès). Aquesta adreça electrònica s'està protegint contra robots de correu brossa. Necessiteu que el JavaScript estigui habilitat per a mostrar-la

4ISGlobal, Barcelona Ctr. Int. Health Res. (CRESIB), Hospital Clínic - Universitat de Barcelona i Universitat

Pompeu Fabra (UPF). Barcelona (Barcelonès). Aquesta adreça electrònica s'està protegint contra robots de correu brossa. Necessiteu que el JavaScript estigui habilitat per a mostrar-la

5ISGlobal, Barcelona Ctr. Int. Health Res. (CRESIB), Hospital Clínic - Universitat de Barcelona i Universitat

Pompeu Fabra (UPF). Barcelona (Barcelonès). Aquesta adreça electrònica s'està protegint contra robots de correu brossa. Necessiteu que el JavaScript estigui habilitat per a mostrar-la

6ISGlobal, Barcelona Ctr. Int. Health Res. (CRESIB), Hospital Clínic - Universitat de Barcelona i Universitat

Pompeu Fabra (UPF). Barcelona (Barcelonès). Aquesta adreça electrònica s'està protegint contra robots de correu brossa. Necessiteu que el JavaScript estigui habilitat per a mostrar-la

RESUM

En un m√≥n en constant proc√©s d‚Äôurbanitzaci√≥ els reptes per a un desenvolupament sostenible es concentren i es concentraran a les ciutats, que s‚Äôespera que pel 2050 acullin el 75% de la poblaci√≥ a escala mundial. En efecte, els problemes derivats de la vida a les ciutats (contaminaci√≥ de l‚Äôaire i ac√ļstica, el disseny urb√†, les temperatures extremes, etc), estretament lligats al canvi clim√†tic, s√≥n i seran el centre d‚Äôatenci√≥ en mat√®ria de salut p√ļblica, en la que tamb√© s‚Äôhaur√† d‚Äôabordar la q√ľesti√≥ de la just√≠cia ambiental: a qui afecta m√©s la contaminaci√≥ atmosf√®rica, el dissenys de les ciutats o la gesti√≥ del transport? qui √©s m√©s vulnerable a aquestes exposicions? quines mesures podem prendre per assegurar una societat equitativa des del punt de vista de la salut ambiental?. En aquesta pon√®ncia es pret√©n donar un pinzellada de l‚Äôevid√®ncia cient√≠fica que la salut p√ļblica i l‚Äôepidemiologia ambiental han aportat en els √ļltims anys i que posa de manifest la necessitat de donar visibilitat i rellev√†ncia als determinants de la salut i en especial als riscos ambientals, concretament als entorns urbans. Finalment, es fa una reflexi√≥ sobre la necessitat d‚Äôabordar i posar en valor els problemes de salut ambiental amb estrat√®gies i pol√≠tiques transversals i integrals que vagin m√©s enll√† de l‚Äô√†mbit de la salut, i que han de passar per la millora de la salut del nostre planeta, altrament coneguda com a salut planet√†ria.

 


 

 

   

Guies WECF per a la prevenció de tòxics a la vida quaotidina

Atenció: s'obre en una nova finestra. Imprimeix

El CAPS formem part d'aquesta organitzaci√≥ internacional WECF :Dones a Europa per un futur com√ļ

De la seva web hem traduit al castellà aquestes guies de prevenció de tòxics a la vida quotidiana

que ens semblem molt √ļtils per comprar b√© i evitar el t√≤xics.

  stopialtres

 

Sustancias químicas disruptivas (EDC)

Juguetes seguros

Productos limpieza

Cuidado personal

Cuidado Bebé

Reformas y decoración hogar

 

 

 

   

Informe disruptores endocrinos

Atenció: s'obre en una nova finestra. Imprimeix

 

 

1-9982998fd5petitEste informe UN ASUNTO T√ďXICO ¬†Cuenta la historia de como una importante iniciativa de salud p√ļblica de la UE ha sido bloqueda por grupos de lobby corporativo conjuntamente con protagonistas de la Comisi√≥n Europea. Muestra como la industria ha utilizado con √©xito las t√°cticas de lobby. Este informe muestra como algunos funcionarios, a pesar de trabajar en servicios a cargo de la salud p√ļblica en la Uni√≥n Europea, parece que han servido a los intereses corporativos por encima de los intereses p√ļblicos.

   

Biomassa i Salut

Atenció: s'obre en una nova finestra. Imprimeix

Els perills de la crema de la biomassa. Josep Martí Valls

al Periodico de Catalunya 7 de Gener de 2014 

 

castellà : Los peligros de la quema de biomasa

   

dossier mal ambiente

Atenció: s'obre en una nova finestra. Imprimeix

Revista Mys 32 Dossier Los riesgos del mal ambiente

   

Quadern Bona Praxi del COMB (català i castellà)

Atenció: s'obre en una nova finestra. Imprimeix

Aquesta publicació del Col·legi de metges de Barcelona ha dedicat el num. 30 a Medi Ambient i Salut i ha estat

elaborat pel CAPS

Quadern de Bona praxi n 30 (català)

Novetat : versió castellana del Quadern:  Medio ambiente y salud

 

   

Pàgina 1 de 3